DOG ISSUES

Praktijk voor kynologisch

opvoedings- en gedragsadvies

OPVOEDEN ENZO ......

Elke hond moet opgevoed worden om in onze maatschappij te kunnen leven zonder problemen. Het natuurlijke gedrag van honden is immers anders dan het gedrag dat wij graag zien bij een huisdier. De hond moet leren wat wij van hem willen: hoe hij zich in allerlei situaties moet gedragen, welke regels er gelden en wie er de baas is. Dit geldt niet alleen voor grote honden: ook kleine honden moet u als eigenaar leren wat wel en wat niet mag! Vergis u hier niet in: er zitten volop kleine hondjes in asielen omdat ze in huis niet meer te handhaven waren doordat eigenaren zich verkeken op het karakter ervan.…

De opvoeding van een pup beslaat veel verschillende onderwerpen. Hij moet zindelijk worden, niet bijten, netjes meelopen, zich rustig laten borstelen of er aan wennen dat de baas er niet altijd is. Bij al deze onderwerpen geldt dat het belangrijk is om goed gedrag te belonen en ongewenst gedrag zoveel mogelijk te voorkomen. Wat een hond niet leert, hoeft hem ook niet te worden afgeleerd. Als u er dus voor kunt zorgen dat uw pup geen ongewenst gedrag aanleert, scheelt dat zowel u als uw hond een hoop tijd en frustratie. Dit betekent dat u vooruit moet denken: wat zou de hond kunnen doen en hoe kunt u voorkomen dat hij gedrag vertoont dat u niet wilt? En hoe zorgt u ervoor dat hij nou juist het gewenste gedrag kiest?

PUPPY-PROOF

Om ongelukken en vernielingen te voorkomen, is het belangrijk dat u, liefst nog voordat de pup in huis komt, de kamers waar de pup zal komen zo goed mogelijk puppy-proof maakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

· Het wegwerken van kabels in kabelgoten. Los hangende kabels nodigen uit tot bijten en trekken. Dit kost u niet alleen uw kabels maar het is uiteraard ook gevaarlijk! Zorg er dus voor dat alle elektriciteitsdraden buiten het bereik van uw pup zijn door ze netjes weg te werken.

· Het verwijderen van losliggende spullen. Zorg ervoor dat u geen schoenen laat slingeren, dat de afstandsbediening niet op een laag tafeltje ligt, dat er geen boeken of cd’s op lage kastplanken staan. Pups onderzoeken alles met hun tanden. Dit duurt een paar maanden. Als ze in die maanden leren dat uw schoenen goed kauwmateriaal zijn, hebt u kans dat de hond dit blijft doen. Zorgt u ervoor dat verboden voorwerpen gewoon niet aanwezig zijn, dan kunt u ze een paar maanden later weer neerzetten zonder dat de hond er aan komt. Zijn behoefte om overal op te kauwen is dan weg.

· Het beschermen van meubels. Hebt u waardevolle meubels, bedenk dan hoe u deze veilig stelt voor de puppytandjes. Een stuk pvc-buis kan bijvoorbeeld een uitstekende tijdelijke bescherming bieden voor tafelpoten. Objecten die bijna uitnodigen tot kauwen, zoals rieten stoelen, kunt u wellicht beter een paar maanden ergens zetten waar de hond niet komt.

Uw kamerplanten. Planten zijn leuk om aan te kauwen of de aarde uit te graven, en sommige kamerplanten zijn giftig. Zorg er dus voor dat ze buiten het bereik van uw pup staan!

REGELS

Bedenk, nog voor u de pup in huis haalt, welke regels er voor uw pup zullen gelden en zorg dat het hele gezin zich hieraan houdt. Duidelijke regels zorgen voor rust, voor uw pup en voor uw gezin. Steeds wisselende regels en uitzonderingen maken uw pup onzeker.

Let op: wat niet mag, mag nooit, ook niet 1 keertje. U kunt uw pup immers niet uitleggen waarom het die ene keer ineens wel mag. Ook moet u er rekening mee houden dat de pup groot wordt en dat diezelfde regels dus ook dan zullen gelden. Mag uw volwassen herder straks niet op de bank? Maak het uzelf dan niet moeilijk en laat uw herder-pup nu ook niet op de bank.

VOLWASSEN HOND IN HUIS?

Een nieuwe volwassen hond heeft misschien al een goede opvoeding gehad, maar soms heeft hij juist nog weinig of verkeerde dingen geleerd. Hoe dan ook, u heeft uw eigen regels en deze zal hij moeten leren. Ook hier is het belangrijk dat u van tevoren nadenkt over wat u wel en niet goed zult vinden. Bovendien is het bij een volwassen hond belangrijk dat u hem duidelijk maakt wat zijn plaats in de rangorde is. Dit doet u vooral door duidelijk en consequent te zijn en door ervoor te zorgen dat niet de hond, maar u bepaalt wat er gebeurt en wanneer. Negeer dus bijvoorbeeld aandacht-opeisend gedrag van uw hond door u af te draaien en/of u te verwijderen. Zo leert uw hond snel dat dit gedrag hem niets oplevert (aandacht!)en dat hij u op deze wijze niet kan manipuleren. Natuurlijk mag u de hond best aandacht geven, maar dan wel op de momenten dat het u uitkomt!

ONGEWENST GEDRAG?

Als uw nieuwe hond gedrag vertoont dat u hem wilt afleren, dan werkt dit het beste als u hem niet alleen vertelt wat u niet wilt, maar vooral ook wat u dan wél van hem verwacht. Als u alleen maar het ongewenste gedrag bestraft, maar de hond niet duidelijk maakt hoe het dan wel moet, gaat hij zelf iets verzinnen. De kans is groot dat ook dit niet is wat u in gedachten had. Bovendien gaat afleren veel sneller als u er ander gedrag voor in de plaats zet. Dus mag hij niet op de bank, laat hem dan zien waar hij wél mag liggen en beloon hem als hij dat doet. Speelt hij met uw schoenen, geef hem dan een eigen speeltje waar hij wél op mag kauwen.

BRON: www.licg.nl